شورای وزیران دولت طالبان میگوید تصمیم گرفته است که حقوق کارمندان وزارت خارجه که در نمایندگیهای این کشور در خارج خدمت میکنند را طبق روال سابق بپردازد. بنا به گزارشها از زمان روی کار آمدن طالبان در نیمه ماه آگوست/اوت سال گذشته میلادی، سفارتخانههای افغانستان با مشکل تامین بودجه مواجه بودهاند.
انعامالله سمنگانی سخنگوی طالبان گفته است در جلسه اداری روز یکشنبه (دهم دلو/بهمن) شورای وزیران به ریاست عبدالسلام حنفی، معاون رئیسالوزرا/نخست وزیر طالبان، پرداخت “معاشات (حقوق) کارمندان وزرات خارجه که در خارج از کشور خدمت مینمایند طبق نرم سابق تأیید گردید”. در این جلسه موضوعات مختلف از جمله “تعیین معاشات امتیازی وزارتخانهها” بحث شد.
یکی از سفیران افغانستان که نخواست ناماش برده شود نیز به بیبیسی گفت که تا هنوز مکتوب رسمی از وزارت خارجه طالبان به آنها در زمینه پرداخت معاشات (حقوق) نرسیده است.
«تصمیم طالبان فعلا قابل اجرا نیست»
در همین حال میرویس ناب، معاون سیاسی وزارت خارجه در دولت پیشین افغانستان به بیبیسی گفت که در شرایط فعلی این تصمیم طالبان عملا قابل اجرا نیست، “و بیشتر جنبه تبلیغاتی” دارد.
آقای ناب افزود که پیش از کسب مشروعیت داخلی و رسمیت بین المللی، در حالی که حسابهای بانکی افغانستان در خارج مسدود است، عملا ممکن نیست که طالبان سفارتها و نمایندگیهای افغانستان را بگیرد در حالی که هنوز نزد کشورها پرچم و عنوان دولت پیشین رسمیت دارند.
او افزود که با سفیران و دیپلماتهای افغانستان در خارج در زمینه در حال مشورت هستند.
از آنجایی که تاکنون هیچ کشوری دولت طالبان را به رسمیت نشناخته است، نمایندگیهای افغانستان در خارج از کشور “بهجز پاکستان” هنوز خارج از کنترل دولت طالبان قرار دارند.
برخی از سفیران افغانستان به بیبیسی تایید میکنند که مکاتبات اداری بین وزارت خارجه افغانستان تحت کنترل طالبان با نمایندگیهای افغانستان کماکان ادامه داشته است.
دولت طالبان ادامه صدور پاسپورت و اسناد با نام و نشان دولت پیشین و عنوان “جمهوری اسلامی افغانستان” را تایید کرده است و نمایندگیهای افغانستان به صدور پاسپورت نیز ادامه دادهاند.
در همین حال، مقامهای وزارت خارجه دولت پیشین که پس از تسلط طالبان از کشور خارج شد نیز جلسات مجازی با سفیران افغانستان در اروپا و آسیا به ویژه برای رفع مشکل مالی، برگزار میکنند.
یک دیپلمات ارشد سفارت افغانستان در واشنگتن که مهمترین نمایندگی این کشور در خارج در دو دهه گذشته بوده است، به بیبیسی تایید کرد که کارمندان این سفارت از ماه سپتامبر سال گذشته میلادی (۲۰۲۱) تاکنون حقوق دریافت نکردهاند.
او گفت که حسابهای بانکی این نمایندگی نیز مسدود شده است.
این منبع که نخواست نامی از او در خبر برده شود، افزود که وزارت خارجه آمریکا به آنها در مورد بسته شدن احتمالی نمایندگیهای این کشور “وضاحت” نداده است.
در اوایل جنوری/ژانویه، ۱۲ سفیر و دیپلمات افغانستان به نشریه فارن پالیسی در مورد تجربیات خود و نحوه گذار از واقعیتهای افغانستان تحت کنترل طالبان صحبت کردهاند.
عدهای از سفیران به فارن پالیسی گفتند که اقدامات دیگری را برای صرفهجویی در هزینهها در پیش گرفتهاند، از جمله “اخراج تمام کارکنان محلی، خاموش کردن لامپها در طول ساعات کاری و کار در تاریکی، خواهش از دوستان برای رساندن آنها به جلسات به جای استفاده از تاکسی و حمل و نقل عمومی یا کمکهای مالی سایر سفارتهای خارجی برای خریدها.”
یکی از سفیران گفته است که در نظر دارد تعدادی از خودروهای سفارت را برای تامین هزینهها بفروشد.
فارن پالیسی به نقل از صفیالله وحدت، رئیس پیشین منابع بشری وزارت خارجه افغانستان، نوشته است که حدود ۴۵ سفارت و ۲۰ کنسولگری افغانستان در سراسر جهان باز هستند.