همایش سه روزه بینالمللی “بازخوانی اندیشههای امیرعلیشیرنوایی” شاعر و سیاستمدار ترکتبار دوره تیموریان در افغانستان روز چهارشنبه(۱۸ حمل/فروردین) در ولایت هرات گشایش یافت.
به گزارش بخش ادبیات آریاتودی به نقل از بی بی سی؛ این همایش به مناسبت سالگرد ۵۸۰ سالگی تولد علیشیر نوایی برگزار شده که به گفته برگزارکنندگان شماری از کارشناسان و “نواییشناسان” ده کشور منطقه از جمله ازبیکستان، ترکیه و تاجیکستان در این مراسم حضور دارند.
در مراسم روز چهارشنبه اشرف غنی، رییس جمهوری این کشور در یک پیام ویدیویی که در این مراسم پخش شد گفت که نقش فرهنگ، چهرهها و مفاخر فرهنگی در همکاریهای تمدنی و منطقهای مهم است.
آقای غنی تجلیل از امیرعلی شیرنوایی را “تجلیل از یک فصل مهم همکاری بین کشورها” خواند و افزود که کشورهای منطقه در محور همکاری منطقهای میتوانند جایگاه و عظمت گذشته را احیا کنند. او افزود که نگاه افغانستان به جاده ابریشم نگاه اقتصادی و فرهنگی است.
عصمتالله ایرگاشاف، نماینده ویژه رییس جمهوری ازبیکستان برای افغانستان پیام میرضیایف، رییس جمهوری ازبکستان را خواند که در آن از روابط و دوستی دو کشور طی قرنها و ضرورت ادامه و استحکام هر چه بیشتر آن ذکر شده بود.
این همایش سه روزه در ولایت هرات برگزار شده است
او افزود که در آینده نزدیک روابط بازرگانی و اقتصادی میان ازبکستان و ولایت هرات توسعه مییابد که این میتواند منجر به افتتاح کنسولگری ازبیکستان در این شهر شود.
به گفته برگزارکنندگان همایش امیر علی شیر نوایی، قرار است که در این همایش سه روزه طرحهای بازسازی باغ گوهرشاد که آرامگاه امیرعلی شیرنوایی و گوهرشاد بیگم در آن قرار دارند نیز با کمک مالی کشور ازبیکستان آغاز شود.
گفته شده است ۳۰۰ عنوان مقاله درباره امیرعلیشیر نوایی از یازده کشور به این همایش رسیده که در نهایت به صورت کتابی چاپ و توزیع خواهد شد.
در این همایش مهمانانی از چندین کشور شرکت کردهاند
امیر علیشیر نوایی (زاده ۸۴۴ هـ. ق درهرات – درگذشته ۹۰۶ هـ. ق) شاعر، دانشمند و سیاستمدار برجسته روزگار حکمروایی تیموریان و از افراد مورد اعتماد سلطان حسین بایقرا، پادشاه تیموری در سده هفتم و هشتم هجری قمری بود.
شمار آثاری که تدوین آنها را به امیر علیشیر نسبت دادهاند، حدود ۳۰ تا ۹۰ اثر است که به زبانهای فارسی و ترکی-جغتایی نوشته شدهاند.
از او به عنوان یکی از بنیانگذاران ادبیات ترکی-جغتایی نام برده میشود.
او در هرات زاده شد و در همانجا به عمر ۵۱ سالگی درگذشت.
آریاتودی – بخش ادبیات