بهرامچه، روستای کوچکی که کمتر کسی نامش را شنیده، سالها است که بسیار پررونق است. اینجا بزرگترین مرکز تولید، تجارت و صادرات موادمخدر در جهان است. این روستا در ولایت هلمند در جنوب افغانستان، تقریبا در دو کیلومتری مرز پاکستان، واقع شده است.
گردوغبار پی در پی، غرفههای کوچک صرافی و تبادل ارز، چند رستورانت نه چندان تمیز، یک مسجد گِلی و یک شفاخانه کوچک که بیشتر در خدمت تروریستان طالب است، تصویر کوچکی از این کعبه آمال قاچاقچیان موادمخدر جهان است.
کنترل و تامین امنیت شهر کوچک بهرامچه و اطراف آن، سالها است که در اختیار طالبان است. هیچکسی حق ندارد از این دکان ها و مغازههای کوچک عکس یا فلم بگیرد. استفاده از تلفون هوشمند هم بدون اجازه فرمانده محلی طالبان ممنوع است. اینجا حاکمیت طالبانی به معنای واقعی کلمه آن، برقرار است. ساکنان عادی بهرامچه سپر انسانی هستند و دولت افغانستان و نیروهای امریکایی تاکنون از پسگرفتن این منطقه از طالبان عاجز بودهاند.
جالب اینجا است که بعد از آغاز مذاکرات صلح طالبان و امریکا، قیمت موادمخدر بالاتر رفته است. یکی از ساکنان بهرامچه به ایندیپندنت می گوید: «در سال ۲۰۱۷ یک کیلوگرم تریاک هشت تا ۹ هزار روپیه پاکستانی قیمت داشت. بعد از مذاکرات قیمت بالا رفت و به ۲۰ هزار رسید و قیمت یک کیلوگرم هرویین هم ۲۰۰ هزار روپیه پاکستانی است».
حاجی لالکو، از قاچاقیانی است که آزادانه در این منطقه فعالیت دارد. او به خبرنگار ایندپندنت می گوید: «قاچاقبران نگران این مساله هستند که اگر طالبان به یک روند سیاسی وارد شود، حتما مثل سابق کشت و تولید تریاک را ممنوع خواهند کرد. همین ترس باعث شده است تا هر چقدر مذاکرات صلح پیشرفت کند و امیدواری به وجود آورد، قاچاقبران هم مواد مخدر را از بازار بیرون میکشند و احتکار میکنند. عرضه کم و تقاضا زیاد میشود و در نتیجه نرخ بالا میرود».
زلمی بروهی، یک قاچاقبر دیگر می گوید: «در حال حاضر تمام راههای قاچاق و خروج موادمخدر از افغانستان، مرزهای پاکستان، ایران، تاجیکستان و ترکمنستان در کنترل طالبان است و طالبان از صادرات منظم موادمخدر روزانه مبالغ هنگفتی به دست میآورد».
اینک اما زلمی بروهی نگران است. او میگوید که اگر طالبان وارد دولت شود، بازار کشت و تولید موادمخدر و کارخانههای آن از بین میرود. او میترسد که طالبان موادمخدر را رسما ممنوع اعلام کند که در آن صورت قیمت مواد مخدر شاید خیلی بالا رود.
حاجی لالکو هم میگوید که طالبان، قاچاقبران افغان و خارجی و جنگسالارانی که در حکومت افغانستان حضور دارند؛ ایتلاف نامقدسی را بهوجود آوردهاند که با وجود تمام اختلافات، چون حلقههای یک زنجیر با هم همکاری میکنند.
ایندیپندنت فارسی
آریاتودی – تهیه و نظیم فرهاد پروانی