سازمان ملل متحد میگوید رهبران طالبان در حال نهادینه کردن تبعیض و خشونت مبتنی بر جنسیت در مقیاس وسیع و سازمانیافته علیه زنان و دختران در افغانستان هستند.
گزارشگران حقوق بشر این سازمان گفتهاند نگران تلاشهای مستمر برای حذف زنان از عرصههای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در سراسر کشور هستند.
آنها میگویند این نگرانیها در مورد آسیبپذیری زنان، اقلیتهای قومی، مذهبی یا زبانی و سایر طبقات، که ظاهر متفاوت دارند، بیشتر شده است.
این گزارشگران روز دوشنبه (۲۷ جدی/دی) در بیانیهای گفتند که از آگوست ۲۰۲۱ میلادی، زمان تسلط طالبان بر افغانستان، یک رشته سیاستهای محدودکننده، بهویژه در مورد زنان و دختران، اعلام شده که “به طور کلی، این سیاستها، که مبتنی بر تعصبات جنسیتی و زیانبار است، به مجازات دسته جمعی زنان و دختران پرداخته است”.
سازمان ملل میگوید طالبان در تلاش برای راندن زنان و دختران از عرصه عمومی هستند.
در گزارش جدید آمده: “ما شاهد تلاشهای مستمر و سیستماتیک برای حذف زنان از عرصههای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در سراسر کشور هستیم.”
این در حالی است که گروههایی از زنان در کابل و بعضی شهرهای دیگر بارها به محدودیتهای زنان از طرف طالبان اعتراض کردهاند و خواستار حقوق کار و تحصیل شدند. روز یکشنبه، معترضان زن گفتند که طالبان برای متفرق کردن آنها از اسپری فلفل (مرچ) استفاده کردهاند.
در بیانیه سازمان ملل گفته شده که این روند، خطر سوءاستفاده از زنان و دختران از جمله ازدواج اجباری قبل از سن قانونی، سوءاستفاده جنسی و کار اجباری را بیشتر کرده است.
این گزارشگران میگویند که هرگونه کاهش حضور زنان، به ویژه زنان اقلیتهای قومی در رهبری پیشبرد و توزیع کمکهای بشردوستانه به افغانستان “محکوم به شکست است”.
سمیرا حمیدی، از فعالان حقوق بشر در سازمان عفو بینالملل این بیانیه گزارشگران سازمان ملل را “بیانیهای قدرتمند” خوانده است
سیاستهای تبعیضآمیز و جداکننده طالبان از طریق “موجی از اقدامات مانند ممانعت از بازگشت زنان به سر کارشان، الزام به همراهی مرد با آنان در فضاهای عمومی، منع زنان تنها در استفاده از حملونقل عمومی و همچنین تحمیل قوانین سختگیرانه در مورد پوشش زنان و دختران اعمال میشود.”
“سیاستهای (طالبان) علاوه بر محدود کردن شدید آزادی سفر زنان، بیان و تجمع و مشارکت در امور عمومی و سیاسی، بر توانایی زنان برای کار و امرار معاش تأثیر گذاشته و آنها را بیشتر به سمت فقر رانده است”.
زنانی که سرپرست خانواده هستند، بهویژه در این شرایط آسیب شدیدی میبینند.
طالبان قبلا گزارشهای نهادهای حقوق بشر در مورد وضعیت زنان در افغانستان را رد کردهاند.
طالبان مدعی شدهاند که از زمان به قدرت رسیدنشان، حقوق زنان “حفظ” شده و این گزارش بنا به اطلاعاتی است که از “محافل متخاصم گرفته شده و پروپاگاندا” است.
مقامات طالبان ابراز امیدواری کردهاند که تمام مکاتب دخترانه تا ماه حمل/فروردین در سراسر کشور بازگشایی شود.
از زمان تسلط طالبان در اواسط ماه اوت/آگوست دختران در بیشتر ولایتها اجازه بازگشت به مکاتب بالاتر از صنف/کلاس هفتم ندارند.