کمیته حفاظت از روزنامهنگاران ( CPJ)امروز اعلام کرده است که مقامات طالبان باید فورا و بدون قید و شرط سه خبرنگار، فیصل مدرس، ادریس رحیمی و میلاد عزیزی را آزاد و بازداشت کارکنان رسانهی را متوقف کند.
بر اساس گزارش تازه این سازمان، این سه خبرنگار افغان، “اخیراً تظاهرات ساکنان ولایت پنجشیر را، پس از کشته شدن یک غیرنظامی توسط شبه نظامیان طالبان در آنجا، پوشش دادند و معترضانی را که به شدت از طالبان انتقاد میکردند، نشان دادند.”
منابع آگاه که نخواستهاند نامشان فاش شود به این کمیته گفتهاند که طالبان مسلح در روز ششم جنوری/ژانویه این سه خبرنگار را از یک رستورانی در منطقه شهر نو کابل، ناحیه چهارم، بازداشت کردهاند.
این سه خبرنگار برای یک برنامه یوتیوب به نام “کابل لورز یا عاشقان کابل”، کار میکردند.
فیصل مدرس مجری کانال ” Kabul Lovers”، ادریس رحیمی به عنوان تصویربردار و میلاد عزیزی همکار آنها در این شبکه بیشتر زندگی روزمره مردم را در کابل پوشش میدهند و پس از تسلط طالبان در ماه آگوست/اوت نیز برنامه میساختند. شبکه آنها در کانال یوتیوب، حدود ۲۴۰ هزار دنبالکننده دارد.
افرادی که با کمیته حفاظت از روزنامهنگاران صحبت کردهاند، گفتهاند، احتمالاً به دلیل اینکه گزارش تازه آنها از رویداد کشته شدن یک جوان بدست طالبان در ولایت پنجشیر حاوی انتقاد از طالبان بوده است و به طور گسترده در شبکههای اجتماعی و رسانهها، به اشتراک گذاشته شده،آنها از سوی اداره استخبارات طالبان توقیف شدهاند.
خانوادههای این خبرنگاران به این کمیته گفتهاند، بیم دارند که طالبان آنها را شکنجه بکنند.
کمیته جهانی حمایت از خبرنگاران: ‘طالبان خبرنگاران و خانوادههای آنها را هدف قرار میدهند’
به گفته افرادی که با کمیته حفاظت روزنامهنگاران صحبت کردهاند، این روزنامهنگاران در بخش مبارزه با تروریسم اداره استخبارات طالبان، نگهداری میشوند و هنوز قادر به ملاقات با خانواده یا وکلای خود نبودهاند.
استیون باتلر، هماهنگ کننده بخش آسیای کمیته حفاظت از روزنامهنگاران گفته است که: “بازداشت این روزنامهنگاران نشاندهنده تشدید حملات طالبان بر رسانههای مستقل است.” آقای باتلر تاکید کرده است که طالبان نباید از خبرنگاران به خاطر کارشان انتقام بکشند.
کمیته جهانی حمایت از خبرنگاران گفته است با وجود تلاش سخنگویان طالبان در افغانستان، به پیامهای این نهاد پاسخ نداده است و این سازمان همچنین نتواسته با اداره استخبارات طالبان در این مورد گفتگو کند.
بیبیسی نیز تلاش کرده است تا با سخنگویان طالبان در این زمینه گفتگو کند اما با وجود تلاش موفق به تماس با آنها نشده است.
پیشتر سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز در گزارش تازهای که اخیرا منتشر کرد، هشدار داده بود که مقامهای طالبان در افغانستان خبرنگاران را تهدید میکنند.
این سازمان در گزارش خود نوشته که مقامهای استخباراتی طالبان برخی خبرنگارانی را که از طالبان انتقاد کردهاند، تهدید به مرگ کردهاند و از خبرنگاران خواستهاند که قبل از انتشار هر گزارشی باید تایید آنها را بگیرند.
پاتریشیا گاسمن، معاون بخش آسیا در دیدهبان حقوق بشر گفته است: “مقررات طالبان برای رسانهها و تهدیدهای طالبان علیه روزنامهنگاران نشاندهنده تلاشهای گستردهتر برای خاموش کردن انتقادات از حاکمیت آنها است.”
شماری از خبرنگاران به دیدهبان حقوق بشر گفتهاند که بلافاصله پس از انتشار گزارشها در مورد تخلفهای طالبان، توسط مقامات محلی احضار میشوند.
یکی از خبرنگاران که چندی قبل از تفتیش خانهها و ضرب و شتم مردم توسط طالبان شکایت کرده بود، گفته که یک مقام طالبان او را به دفتر خود فراخوانده و به او گفت که اگر دوباره چنین چیزی را پخش کند، او را “در میدان شهر حلق آویز خواهد کرد”.