یکی از گونههای جهش یافته ویروس کرونا که برای نخستین بار اواخر سال گذشته میلادی نمونههایی از آن در جنوب بریتانیا شناسایی شد اکنون به ۶۰ کشور جهان گسترش یافته است.
به گزارش بخش اجتماعی آریاتودی؛ سازمان جهانی بهداشت روز چهارشنبه (1دلو/بهمن – 20 جنوری) با اعلام این مطلب یادآور شد که نوع بریتانیایی گونه جهش یافته ویروس کرونا به سرعت در حال منتشر شدن در سراسر جهان است و هفته گذشته نمونههایی از آن در ۶۰ کشور و سرزمین مختلف در سراسر جهان شناسایی شده است.
بر اساس آمار تازه که روز چهارشنبه خبر آن منتشر شد میزان سرایت این گونه جهش یافته از ویروس کرونا که قابلیت انتشار بیشتری نسبت به ویروس اصلی دارد نسبت به ابتدای هفته گذشته ۱۰ برابر افزایش یافته است.
سازمان جهانی بهداشت در مجله تخصصی هفتگی خود با موضوع بیماریهای همهگیر تصریح کرده که گونه دیگر جهش یافتهای که برای نخستین بار در افریقای جنوبی مشاهده شد نیز به سرعت در حال انتشار است و تاکنون در ۲۳ کشور و سرزمین شناسایی شده است.
بنا به این گزارش، گونه جهش یافته شناسایی شده در افریقای جنوبی نیز همانند ویروس بریتانیایی از قابلیت سرایت بسیار بالایی برخوردار است؛ به نحوی که بر اساس آمارهای تازه، تعداد کشورهایی که این ویروس به آنها وارد شده نسبت به ابتدای هفته گذشته سه برابر افزایش داشته است.
سازمان جهانی بهداشت همچنین یادآور شده که در حال بررسی وضعیت انتشار دو گونه جدید جهش یافته دیگر است که یکی از آنها برای نخستین بار در برازیل مشاهده شده و چهار فرد دیگر در جاپان که از برازیل بازگشته بودند نیز به آن مبتلا شدهاند.
این نهاد ناظر بر وضعیت بهداشت و سلامت در جهان که زیر نظر سازمان ملل متحد فعالیت میکند با اینحال در ادامه تصریح کرده که هنوز اطلاعات کاملی در خصوص میزان سرایت و یا شدت بیماری ناشی از ابتلا به دو گونه جدید یافت شده در دسترس نیست اما مشابهت ویژگیهای ژنتیکیها آنها با دو گونه جهش یافته بریتانیایی و افریقایی لزوم تحقیق و مطالعه بیشتر بر روی آنها را ضروری ساخته است.
گفتنی است که نوع بریتانیایی ویروس جهش یافته کرونا که گزارش تایید شده شناسایی آن اواخر دسمبر به دست سازمان جهانی بهداشت رسید ۵۰ تا ۷۰ برابر مسریتر از ویروس جدید کرونا است که برای نخستین بار دسمبر ۲۰۱۹ در چین شناسایی شد.
اثربخشی واکسین ها در برابر انواع جهش یافته ویروس کرونا از جمله سوالهایی است که این روزها بسیار مطرح میشود.
با این حال بر اساس شواهد و گزارشهایی که رسانهها و نهادهای بهداشتی منتشر کردهاند تاکنون هیچ نشانهای دال بر کماثرتر بودن واکسینها و داروهای مقابله با ویروس کرونا بر دو گونه جهش یافته جدید مشاهده نشده است.
از سوی دیگر شرکتهای داروسازی تولید کننده واکسین به خصوص شرکت امریکایی فایزر اطمینان دادهاند که محصولات آنها اثربخشی لازم را دارد و حتی در صورت لزوم می توانند متناسب با تغییرات ژنتیکی در کمترین زمان ممکن واکسینهای تازهای وارد بازار کنند.
آریاتودی – بخش اجتماعی