ارگ ریاست جمهوری افغانستان در اعلامیه ای نوشته است که اشرف غنی، رییس جمهوری ضمن دیدار با اعضای کمیسیون انتخابات وعده سپرده که دولت زمینه برگزاری انتخابات پارلمانی، شوراهای ولایتی و ولسوالی در ولایت غزنی را مساعد میکند.
به گزارش بخش سیاست آریاتودی؛ کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان میگوید که رییسجمهوری در دیدار با اعضای این کمیسیون از برنامههای آنان برای برگزاری انتخابات شوراهای ولایتی و انتخابات پارلمانی غزنی در خزان سال ۱۴۰۰ حمایت کرده است.
ارگ نوشته است که حکومت به اصل انتخابات متعهد است و تسهیلات را در راستای برگزاری آن فراهم خواهد کرد.
انتخابات پارلمانی غزنی و شوراهای ولایتی این ولایت از چند سال به این سو به دلایل امنیتی و چالشهای فنی برگزار نشده و نمایندگان سابق این ولایت اما با گذشت چند سال از پایان دوره قانونی کاری شان همچنان به کار خود ادامه میدهند.
هرچند انتخابات شوراهای ولایتی و ولسوالی در تمام ولایتها در چند سال گذشته به تعویق افتاده و برگزار نشده بود، اما غزنی تنها ولایتی بود که در آن انتخابات پارلمانی هم برگزار نشد.
اعضای کمیسیون انتخابات دیروز طرحها و برنامههای شان را برای برگزاری انتخابات در غزنی و شهرداری شهرهای بزرگ با رییس جمهوری افغانستان و معاونان او در میان گذاشتند.
کمیسیون انتخابات پیش از این اعلام کرده بود درصورت تامین امنیت و بودجه آماده است این انتخاباتها را در خزان سال ۱۴۰۰ خورشیدی برگزار کند.
چرا انتخابات غزنی جنجالی شد و به تعویق افتاد؟
وقتی نتایج انتخابات پارلمانی افغانستان در سال ۲۰۱۰ اعلام شد، یک اتفاق توجه همه را جلب کرد. نتایج انتخابات از ولایت جنوبی غزنی بیانگر آن بود که همه ۱۱ نماینده راه یافته از این ولایت از قوم هزاره و شیعه بودند. هیچ نمایندهای از اقوام دیگر این ولایت به پارلمان راه نیافتند.
دلیل آن ناامنی و سطح پایین مشارکت در مناطق پشتوننشین این ولایت بود و مشارکت بالای مناطق هزارهنشین موجب شد همه نمایندگان غزنی به عنوان یک حوزه انتخاباتی هزارهها باشند.
هرچند در آن زمان شکایاتی مطرح شد ولی کمیسیون انتخابات اعلام کرد که براساس قانون نمیتواند نتایج را تغییر دهد.
اما در انتخابات پارلمانی سال ۱۳۹۷ شماری از اهالی مناطق پشتوننشین غزنی دست به اعتراض زدند و از کمیسیون انتخابات خواستند که تدبیری بسنجد تا آنها در پارلمان بدون نماینده نمانند.
درماه سرطان/تیر همین سال کمیسیون انتخابات افغانستان اعلام کرد که برای رسیدگی به نگرانیهای معترضان و جلوگیری از تکرار سناریوی ۲۰۱۰، غزنی را به سه حوزه انتخاباتی تقسیم میکند؛ اما این روند هم به ناکامی انجامید.
حالا اما حبیب الرحمان ننگ، رییس دبیرخانه کمیسیون انتخابات به بیبیسی گفته است که رییسجمهور غنی به نهادهای مربوط دولتی دستور داده تا اقدامات عملی را در راستای اجرای طرح های کمیسیون انتخابات برای برگزاری انتخابات در این ولایت روی دست بگیرند.
پیش از این نهادهای ناظر بر انتخابات، کمیسیون انتخابات و حکومت را به بیبرنامگی در زمینه برگزاری انتخابات شوراهای ولایتی، شوراهای ولسوالی و انتخابات پارلمانی غزنی متهم کردهاند.
انتخابات شوراهای ولایتی غزنی که باید یکجا با انتخابات ریاست جمهوری برگزار میشد، به این دلایل صورت نگرفت و اعضای شوراهای ولایتی با گذشت معیاد قانونی کارشان، همچنان به وظایف شان ادامه میدهند.
کمیسیون انتخابات گفته بود که بر اساس برآوردهای ابتدایی، ۱۹ میلیون دالر برای انتخابات پارلمانی غزنی و ۸۰ میلیون دالر هزینه دیگر برای انتخابات شوراهای ولایتی پیشبینی شده است.
آریاتودی – بخش سیاست