راس ویلسون، کاردار سفارت امریکا در کابل میگوید که کشورش از طرح “یک دولت موقت” در افغانستان طرفداری نکرده، بلکه به گفته وی؛ نتایج مذاکرات صلح در دوحه به “خود افغانستانیها” بستگی دارد.
به گزارش بخش سیاست آریاتودی؛ آقای ویلسون امروز چهارشنبه (24 جدی/دی – 13 جنوری) در یک رشته توییت تاکید کرده که امریکا به این باور است که نتیجه این مذاکرات میان افغانستانی باید انعکاسدهنده آرزوها و خواستهای مردم افغانستان باشد.
او در ادامه نوشته است که امریکا متعهد به پایان دادن جنگ در افغانستان از طریق یک توافق سیاسی است.
وی گفته است که این توافق باید تضمین کند که افغانستان کشوری مقتدر، متحد و با همسایگانش در صلح باقی میماند و دستاوردهای دو دهه اخیر این کشور نیز حفظ میشود.
در روزهای اخیر شماری رسانهها به نقل از منابع نزدیک به سیاستمداران در کابل گزارش دادهاند که زلمی خلیلزاد در سفر اخیرش در کابل در دیدار با این سیاستمداران در مورد طرح ایجاد یک “حکومت موقت” صحبت کرده است.
به نظر میرسد این رشته توییتهای آقای ویلسون در واکنش به همین گزارشها و گمانهزنیهای روزهای اخیر در مورد طرح حکومت موقت در افغانستان باشد.
به گفته آقای ویلسون؛ او و زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان با رهبران این کشور در کابل در مورد ضرورت تسریع روند گفتگوها صحبت کرده و نگرانیهای آنان را در این زمینه شنیدهاند.
او گفته است که دور اول مذاکرات صلح در دوحه قدمی مهم و رو به جلو بوده؛ اما باید کارهای بیشتری در این زمینه باید انجام شود.
آقای ویلسون در ادامه تاکید کرده که کشورش همچنان خواهان کاهش فوری خشونت و تامین آتشبس در افغانستان است.
در همین حال؛ سرور دانش، معاون دوم رییس جمهوری افغانستان نیز امروز در “نشست قانون اساسی؛ حقوق شهروندی و صلح پایدار” طرح ایجاد دولت موقت را مترادف با “نادیده گرفتن آرای عمومی و اراده شهروندان” خواند.
آقای دانش افزود که این طرح باعث “گسست در نظم جمهوری و سرآغاز یک بینظمی و خشونت” دیگر در افغانستان خواهد شد.
او افزود: “کسانی که خود را طرفدار جمهوریت و مخالف امارت میدانند و در عین حال شعار دولت موقت سر میدهند، یا شاید با مفاهیم سیاسی و حقوقی و واقعیتهای تاریخی ناآشنا هستند یا اصلا به نظام جمهوریت و قانون اساسی وفاداری و پایبندی ندارند و یا این که در بدترین حالت به دنبال منافع شخصیاند یا حلقاتی هم ممکن است با حلقاتی در خارج از افغانستان در تبانی و همسویی باشند”.
برخی از چهرههای سیاسی افغانستان نیز در روزهای اخیر بار دیگر درباره امکان ایجاد دولت موقت صحبت کردهاند.
پیش از این نیز عبدالحفیظ منصور، عضو هیات مذاکرهکننده افغانستان نیز گفته بود کسانی هستند که به شدت با آمدن حکومت موقت موافقت نشان میدهند؛ ولی اکثریت قاطع به گفته او طرفدار حفظ نظام جمهوری هستند و اگر شخصی برود و کسی دیگر بیاید صلح این ارزش را دارد.
پیش از این؛ اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان نیز بارها مخالفتش را با ایجاد دولت موقت ابراز کرده است.
او چند روز قبل طی سفرش به ننگرهار نیز تاکید کرد که وظیفه او این است که بر اساس اراده مردم، دولت را به شکل قانونی به جانشیناش بسپارد و احتمال به میان آمدن حکومت موقت را رد کرد.
طالبان تاکنون در مورد ایجاد دولت موقت به طور رسمی اظهار نظری نکرده است. اما برخی از مقامهای پیشین این گروه اخیرا نوعی متفاوت از نظام سیاسی را مطرح کردهاند که بدون انتخابات، شورای علما زعیم کشور را تعیین کنند.
آریاتودی – بخش سیاست