برای پایان جنگ در افغانستان طرح ایجاد یک حکومت موقت و همهشمول از گزینههای مناسب است.
به گزارش بخش سیاست آریاتودی به نقل از طلوع نیوز؛ افراد نزدیک به سیاست گرانی که در واپسین سفر زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه امریکا برای صلح افغانستان با او دیدار کردهاند تایید میکنند، که خلیلزاد با آنان درباره طرح ایجاد یک حکومت موقت گفتگو کرده است.
این سیاست گران میگویند که خلیلزاد در این دیدارها سه طرح را مطرح ساخته است؛ طرح نخست ادامه حکومت کنونی و شامل ساختن طالبان در این حکومت، طرح دوم شریک ساختن حکومت در یک ساختار حکومتی طالبان و طرح سوم هم ایجاد حکومت موقت و همهشمول بوده است.
اما سیاست گران کشور به آقای خلیلزاد گفتهاند که برای پایان جنگ در کشور طرح ایجاد یک حکومت موقت و همه شمول از گزینههای مناسب است.
زلمی خلیل زاد که هفته پیش به کابل آمد با عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی، عبدالرب رسول سیاف رهبر پیشین جهادی، حامد کرزی رییسجمهور پیشین، محمد حنیف اتمر وزیر خارجه و حمد الله محب مشاور امنیت ملی دیدارهایی داشت.
خلیلزاد، که سه روز در کابل ماند در دیدار اش با این سیاست گران کشور، سه طرح را درباره چگونگی ایجاد حکومت آینده در میان گذاشت و دیدگاههای این سیاست گران را درباره این سه طرح گرد آوری کرده است.
گل رحمان قاضی، از افراد نزدیک به حامد کرزی درباره بیان داشت:«سه گزینه بود که یکی همین حکومت باشد و طالب همراه آن یکجا شود، طرح دومی این که این حکومت همراه طالب یکجا شود که هر دو گزینه به افغانستان و جامعه جهانی قابل قبول نیست و طرح سومی که حکومت موقت است که شکل همه شمول را داشته باشد».
میرویس غیاثی گفت: «بعضی از مسایل را آقای خلیلزاد با بعضی از بزرگان سیاسی افغانستان در باره نوع آینده نظام مطرح کرده است».
اما رییسجمهور غنی در این سفر آقای خلیل زاد به کابل حاضر نشد که او را ببیند.
سرورش دانش، معاون دوم رییس جمهور گفت: «حکومت موقت در شرایطی مطرح می شود که از یک حالت بی نظامی به یک حالت نظام داشتن انتقال می کنیم، اما ما به چنین چیزی نیاز نداریم».
رییس جمهور غنی نیز در واکنش به طرح ایجاد موقت در گفتگویی با شبکه خبری سی ان ان امریکا، برانتقال قانونی قدرت از راه انتخابات تاکید کرد.
اشرف غنی، رییس جمهور پیرامون این موضوع گفته است: «هدف اساسی من این است که قدرت را به خواست و منفعت مردم افغانستان به جانشین منتخب تحویل دهم و این ما را قادر می سازد که به قربانی های مردم افغانستان ارج بگذاریم؛ اما این باید واضح شود که مردم افغانستان نمی خواهند به عقب برگردند. طالبان هم نمی توانند خواست های شان را بر مردم افغانستان تحمیل کنند».
سروصداها درباره ایجاد حکومت موقت، این جا در مجلس سنا نیز با واکنشهایی رو به رو شده است.
اکبر استانکزی، معاون دوم مجلس سنا نیز می گوید: «حکومت موقت یک خیال است و از طرف کسانی مطرح می شود که از قدرت بیرون شده اند».
گلالی اکبری دیگر عضو این مجلس نیز می گوید: «حکومت موقت به مردم افغانستان برمی گردد، به تصمیم مردم افغانستان و به نظریات مردم افغانستان تعلق دارد».
یادآوری می کنیم که طالبان نمی خواهند، که به گونه رسمی درباره ایجاد حکومت موقت چیزی بگویند؛ اما بحثها درباره ایجاد نظام آینده را از اولویتهای شان در این دور از مذاکرات می دانند.
آریاتودی – بخش سیاست