نهاد نظارت بر مواد مخدر اتحادیه اروپا در تازهترین گزارش خود نوشته است که بر اساس یافتههای آنها فقط در یکی از ولسوالیها در غرب افغانستان بیش از ۳۰۰ کارگاه تولید “مت آمفتامین” شناسایی شده است. این ماده به شدت اعتیادآور به نام شیشه یا کریستال معروف است.
به گزارش آریاتودی به نقل از بی بی سی؛ این نهاد هشدار داده است که افغانستان در حال تبدیل شدن به یک کشور عمده تولید “شیشه” است. نهاد نظارت بر مواد مخدر اتحادیه اروپا میگوید که دلیل افزایش چشمگیر در تولید این ماده مخدر استفاده از یک گیاه وحشی و محلی به نام “افدرا” است که مهمترین ترکیب کریستال یا شیشه، یعنی ماده “افدرین” از آن گرفته میشود.
به گزارش این نهاد اروپایی در ماه های اخیر مقادیر زیادی از این مواد به ارزش دهها میلیون دالر در مسیر دریای عرب در شمال اقیانوس هند کشف و ضبط شده است.
بر اساس این گزارشها افغانهای کم درآمد در مناطق روستایی در آزمایشگاهها با وسایل و تجهیزات ساده و ارزان این مواد را تولید کرده، تصفیه میکنند و سپس به شیشه تبدیل میکنند.
یک تیم تحقیق نهاد نظارت بر مواد مخدر اتحادیه اروپا با استفاده از تصاویر ماهوارهای افزایش تعداد آزمایشگاههای افدرین را دنبال میکنند به طوری که فقط در یک منطقه در غرب افغانستان بیش از ۳۰۰ آزمایشگاه را شناسایی کردهاند.
کشف اینکه چطور میشود از یک گیاه وحشی در کوهها ماده مخدر شیشه درست کرد، صحنه بازی را عوض کرده و تولیدکنندگان مواد مخدر به جای استفاده از داروهای گران قیمت وارداتی به استفاده از یک ماده ارزان که در طبیعت رشد میکند و ساختار شیمیایی ساده ای هم دارد، روی آوردهاند.

گیاه افدرا که برای تولید شیشه استفاده می شود
در گذشته امریکا با حملات هوایی آزمایشگاههای مشکوک به تولید مواد مخدر در افغانستان را تخریب میکرد. اما این آزمایشگاهها به راحتی و سرعت دوباره ساخته میشد و شاید به همین دلیل این عملیات خیلی زود متوقف شد.
“شیشههایی” که احتمال داده میشود در افغانستان تولید میشود حتا در کشورهایی مثل استرالیا که فاصله زیادی با این کشور دارد هم کشف شده است. اخیرا در استرالیا محمولهای به ارزش بیش از ۱۵ میلیون دالر کشف شده که “شیشه” را در بوتل های آب معدنی حل کرده و به این کشور برده بودند.
مسوولین نظارتی در استرالیا میگویند که طبق دیدهها و تحقیقات آنها میزان “شیشه” ای که از افغانستان و کشورهای اطراف آن وارد میشود این کشور میشود، افزایش یافته است.
آنها همچنین تایید کردند که نتیجه آزمایشها از محمولههای توقیف شده “شیشه” نشان میدهد که در این مواد مخدر از گیاه “افدرا ” افغانستان استفاده شده است.
“شیشه” افغانستان ممکن است به سراسر جهان صادر شود اما در داخل افغانستان، فقر و بیثباتی مداوم به افزایش تولید شیشه کمک کرده است؛ و این به معنای افزایش تعداد کسانی است که زندگیشان تباه میشود.

گزارش دو سال پیش سازمان ملل: تولید مواد مخدر در افغانستان در مقایسه با ۱۸ سال پیش، ۸۷ درصد افزایش یافته است
در حال حاضر هزاران جوان افغانستانی در کابل و سایر شهرها و دهات این کشور به دلیل ادامه جنگ و نبود اشتغال به مواد مخدر رو آوردهاند. سالهای پیش معتادان به مواد مخدر فقط از موادی مانند حشیش و تریاک استفاده میکردند؛ اما رفته رفته مواد جدید مانند هرویین وارد بازار شد.
حالا اما بیشترین تعداد استفاده کنندگان هرویین به مصرف شیشه روی آوردهاند؛ چون این ماده ارزانتر است و به گفته نهادهای مبارزه با مواد مخدر بیشتر در دسترس است.
دولت افغانستان میگوید “تبانی مافیای مواد مخدر با گروههای مخالف مسلح، نبود منابع کافی مالی، به کارگیری دانههای اصلاح شده خشخاش (برای تولید تریاک،) عدم همکاری کشورهای همسایه و منطقه و افزایش بازار موادمخدر در جهان نیز از دلایل دیگر افزایش کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان است”.
وزارت داخله افغانستان در سال های گذشته اعلام کرده بود که در سال ۱۹۹۴ حدود ۷۱ هزار هکتار زمین در افغانستان زیر کشت مواد مخدر بود؛ اما دفتر جرایم و مواد مخدر سازمان ملل دو سال پیش اعلام کرده بود که تولید مواد مخدر در افغانستان در مقایسه با ۱۸سال پیش (سال ۲۰۰۲ ) ۸۷ درصد افزایش داشته است.
آریاتودی – بخش اجتماعی