روز دوم نشست بینالمللی کمک به افغانستان ۲۰۲۰، با حضور دبیرکل سازمان ملل، و شماری از مقامات ارشد کشورهای جهان در ژینو سویسس آغاز شد.
به گزارش بخش سیاست آریاتودی؛ حاضران در این نشست، که به میزبانی مشترک سوییس و فنلند برگزار میشود، دیپلوماتها، نمایندگان سازمانهای بینالمللی و نیز کنشگران مدافع حقوق بشر و جامعه مدنی هستند که به دلیل همهگیری کرونا، عمدتا بهشکل ویدیویی در آن شرکت دارند.
هدف این کنفرانس که هر چهار سال یکبار برپا میشود، آن است که اهداف چهارسالهای را برای رسیدن به صلح و توسعه در افغانستان تعیین کند و برای رسیدن به این اهداف، میلیاردها دالر کمک بلاعوض فراهم کند.
تاکنون در کنفرانس امسال، وعده پرداخت بیش از ۶ میلیارد دالر کمک بینالمللی به افغانستان داده شده است.
دبیرکل سازمان ملل؛ زنان افغانستان بهای گزافی پرداختهاند
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد طی سخنانی از میزان خشونتهای اخیر و بهویژه جان باختن دانشجویان در این کشور ابزار تاسف و نگرانی کرد و در عین حال، به مقاومت و رشد مردم افغانستان، با وجود تمامی سختیها در سالهای اخیر اشاره کرد.
او به خصوص به نقش زنان و رشد آنان در جامعه افغانستان اشاره کرد و گفت: «زنان افغانستان بهای گزافی در ستیزههای اخیر پرداختهاند، و هدف خشونت شدید بودهاند. در عین حال شمار بسیاری از دختران توانستهاند تحصیل کنند و همچنین برخی از زنان افغانستان در سِمَتهای مهم دولتی مشغول به کار شدهاند. اینها ارزشهایی است که باید حفظ و تقویت شود».
دبیرکل سازمان ملل همچنین خواستار افزایش تلاش نمایندگان دولت و طالبان برای برقراری آتشبس فوری و بیقیدوشرط شد.
وی همچنین تاکید کرد که همسایگان افغانستان باید نقش موثری در برقراری صلح و افزایش همکاریها با این کشور ایفا کنند.
تاتیانا والووایا، رییس دفتر سازمان ملل در ژینو نیز اعلام کرد: «امروز وقت آن است که بر همبستگی خود با مردم افغانستان از نو تاکید کنیم».
وعده کمک کشورهای مختلف به افغانستان؛ بیش از ۶ میلیارد دالر
کشورهای مختلف به سیاق سالهای گذشته ضمن اعلام همبستگی با دولت و مردم افغانستان، هر کدام بهسهم خود وعده کمک مشخص خود به این کشور را اعلام کردند. وعدهٔ کمکهای آتی، تا میانهٔ روز دوم این نشست به بیش از ۶ میلیارد دالر رسیده است.
اتحادیه اروپا در بیانیه خود اعلام کرد که به حمایت از مردم افغانستان ادامه میدهد و به این منظور ۱/۲ میلیارد یورو به این کشور کمک میکند.
دولت کانادا خواستار آن شد که طالبان آتشبس را بپذیرد و متعهد شد که ۲۷۰ میلیون دالر به افغانستان کمک کند.
ایتالیا اعلام کرد در سال ۲۰۲۱، مبلغ ۳۵ میلیون یورو به افغانستان خواهد پرداخت.
نمانیدهٔ استرالیا گفت که کشورش برای چهار سال آینده ۱۴۷ میلیون دالر کمک به کابل اختصاص خواهد داد.
سویدن که پیش از این وعده کرده بود در فاصله سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۳، مبلغ ۹۳۲ میلیون دالر به افغانستان میپردازد، از نو تاکید کرد که بر سر قول خود هست.
وعدههای همسایگان؛ ایران، هند، پاکستان
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در پیام ویدیویی خود خواستار آن شد که جهان، پیش از دیگر ملاحظات درباره افغانستان، مردم این کشور را در اولویت قرار دهد.
وی گفت: «اگر بنا باشد این مردم فقط برای بقا تقلا کنند، صلحی پایدار نخواهد بود». وزیر خارجه ایران همچنین خروج مسوولانه نیروهای خارجی از این کشور را گام موثری در راستای رسیدن به صلح بر شمرد.
وزیر امور خارجه پاکستان، اعلام کرد که این کشور به تعهداتی که در قبال امنیت افغانستان دارد ادامه خواهد داد. وی همچنین به کمکهزینههای تحصیلی کشورش برای دانشآموزان و کارمندان افغانستان اشاره کرد و گفت پاکستان همچنان کمک میکند تا زمینه رسیدن به صلح در افغانستان فراهم شود.
وزیر امور خارجه هند نیز وعده داد که کشورش تمامی هزینههای ساخت «سد شاتوت» را در نزدیکی کابل پرداخت خواهد کرد.
روسیه: طرفهای مذاکرات صلح زودتر به توافق برسند
سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، بدون اعلام کمک نقدی، گفت که کشورش به دیگر کمکها به افغانستان ادامه خواهد داد. وی تاکید کرد که روسیه به گفتگوهای میان افغانستانی متعهد است. و خواستار آن شد که طرفهای مذاکره در دوحه هرچه زودتر به توافق برسند.
آریاتودی – بخش سیاست