اعتراض در کشورهای مسلمان علیه امانویل ماکرون، رییس جمهوری فرانسه در روزهای اخیر بالا گرفته و گروههای مختلف مسلمانان از سوریه، پاکستان و کویت گرفته تا لیبیا، بنگلادش و ترکیه خشم خود را از اظهارات او ابراز میکنند.
به گزارش بخش سیاست آریاتودی به نقل از یورونیوز؛ رییس جمهوری ترکیه، نخست وزیر پاکستان و رهبر ایران سیاست مکرون و اظهارات او درباره اسلام را محکوم کرده و مسلمانان در برخی کشورها خواستار تحریم کالاهای فرانسوی شدند. این اعتراضات همچنان ادامه دارد و گروههایی از معترضان در راهپیمایی خود در برابر نمایندگیهای دیپلوماتیک فرانسه پرچم این کشور را آتش میزنند. در ایران نیز گروهی از معترضان روز چهارشنبه 7 عقرب به دعوت بسیج دانشجویی در برابر سفارت فرانسه تجمع کردند.
اما امانویل مکرون دقیقا چه چیزی گفته که خشم مسلمانان را برانگیخته است؟
مکرون چه گفت؟
انتقادهای تند امانویل مکرون از اسلامگرایی افراطی بعد از سر بریدن معلم فرانسوی، موجی از اعتراض در جهان اسلام ایجاد کرده و معترضان، رییس جمهوری فرانسه را به «اسلامستیزی» متهم میکنند.
یک جوان اسلامگرای چچنیتبار به نام عبدالله آنزوروف در روز ۱۶ اکتبر (۲۵ میزان) سامویل پاتی، معلم تاریخ فرانسوی را در نزدیکی پاریس با قمه کشته و سر او را برید. انگیزه عامل این حمله تروریستی که خود دقایقی بعد از حمله، به دست پولیس کشته شد؛ این بود که سامویل پاتی در کلاس درس با موضوع آزادی بیان، کاریکاتورهای پیامبر اسلام را به دانشآموزان نشان داده بود.
امانویل مکرون این واقعه را «تروریستی» خواند و در مراسمی که برای بزرگداشت سامویل پاتی برگزار شد، در مورد تهدید جمهوری فرانسه و ارزشهای سکولار آن هشدار داد. او در این مراسم، معلم فرانسوی جانباخته را ستود و قول داد که به «مبارزه برای آزادی» و «مبارزه برای دفاع از جمهوری که سامویل پاتی به نمادی از آن بدل شده» ادامه دهد. رییس جمهوری فرانسه سامویل پاتی را «قهرمان آزادی بیان» نامید و با تاکید بر این که فرانسه «از کاریکاتور دست برنمیدارد»، از چاپ کاریکاتورهای پیامبر اسلام در نشریه شارلی ابدو دفاع کرد.
مکرون با این اظهارات در واقع از منتشرکنندگان کاریکاتورهایی که به باور بسیاری از مسلمانان «موهن» است، دفاع کرد. مسلمانان از این سخنان به خشم آمدند و آن را مصداق «اسلامستیزی» و «اسلامهراسی» خواندند. رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه با حمله شدید به مکرون به دلیل اظهاراتش، به او توصیه کرد تا «آزمایش سلامت عقل» بدهد، توصیهای که به واکنش پاریس و فراخواندن سفیر فرانسه از انقره انجامید.
اظهارات پیشین مکرون
رییس جمهوری ترکیه اظهارات همتای فرانسویاش علیه بنیادگرایی اسلامی را موضعی «علیه» اقلیت مسلمان فرانسه خواند. او پیش از آن نیز به مکرون به دلیل سخنان قبلیاش حمله کرده بود.
رییس جمهوری فرانسه روز ۲ اکتوبر (۱۱ میزان) یعنی دو هفته پیش از قتل سامویل پاتی، در جریان یک سخنرانی به موضوع اسلام اشاره و از بنیادگرایی اسلامی انتقاد کرده بود. او گفت که نباید اسلام را با بنیادگرایی اسلامی مخلوط کرد و افزود که اسلام در حال حاضر در سراسر جهان «در بحران به سر میبرد». ماکرون همچنین از پیشنهاد لایحهای خبر داد که برای مبارزه با «جداییطلبی» تنظیم شده است. به گفته او بخش مهمی از این لایحه به مبارزه با «جداییطلبی اسلامی» اختصاص دارد. مکرون گفته بود که باید در فرانسه اسلام را از نو «بازسازی» (بازتعریف) کرد.
مکرون در جریان حمایت از لایحه دولتش برای مقابله با جداییطلبی اسلامی و ممانعت از نفوذ دیدگاههای افراطگرایانه اسلامی گفته بود که قصد دارد با لغو سیستم آموزش و تربیت امامهای مساجد و وعاظ مذهبی در خارج از کشور، اسلام را در کشورش از «نفوذ خارجی» آزاد کند.
رییس جمهوری فرانسه پیش از آن در مراسم سالگرد ۱۵۰ سالگی جمهوری سوم فرانسه در روز ۴ سپتمبر (۱۴ سنبله) نیز از لزوم «مبارزه با جداییطلبی» سخن گفته بود.
اردوغان پیشگام حمله به مکرون
رییس جمهوری ترکیه پس از آن، سخنان رییس جمهوری فرانسه درباره خطر «جداییطلبی اسلامی» را «تحریکآمیز» خواند و آن را محکوم کرد. اردوغان خطاب به مکرون گفت: «تو کی هستی که بخواهی درباره ساختار اسلام صحبت کنی؟».
موضعگیری شدید اردوغان به خشم مسلمانان ترکیه و سایر کشورها علیه مکرون دامن زد. ایده تحریم کالاهای فرانسوی در کشورهای مسلمان هم ابتدا با دعوت اردوغان از مردم ترکیه برای این تحریم مطرح شد.
بسیاری از امامان مساجد بهویژه در شرق فرانسه ترک هستند و از سوی اداره دیانت ترکیه به این کشور اعزام و تامین مالی میشوند.
آریاتودی – بخش سیاست