نماینده سازمان بهداشت جهانی در افغانستان میگوید: ما نباید واژه مصونیت جمعی را در مورد بیماری کوید-۱۹ استفاده کنیم. درست است که شیوع ویروس کرونا در افغانستان با گذشتن از نقطه اوج در ماه جون و جولای رشد نزولی داشته؛ اما این به معنی رفع خطر نیست.
به گزارش آریاتودی به نقل از بی بی سی؛ وزارت صحت عامه افغانستان میگوید که در شبانه روز گذشته ۴ بیمار مبتلا به کرونا درگذشتهاند. به این ترتیب و بر اساس آمار رسمی، شمار کل جان باختگان کرونا به ۱۴۶۲ نفر رسید و مبتلایان به ۳۹هزارو ۲۹۷ نفر رسیده است.
آمار روزانهای که از سوی وزارت صحت عامه ارایه میشود تنها شامل کسانی است که برای آزمایش به مراکز بهداشتی مراجعه میکند، پیش از این، در نتیجه راهاندازی یک ارزیابی مشخص شد که ده میلیون نفر در این کشور به کرونا مبتلا شدهاند.
در آخرین روز کاری ریک پیپرکرن، رییس دفتر سازمان بهداشت جهانی در کابل با او در مورد وضعیت بهداشتی افغانستان به ویژه در زمان همهگیری ویروس کرونا صحبت کردیم.
او گفت: «ارزیابی وزارت صحت عامه افغانستان نشان داد که بیش از ۳۰ درصد کل جمعیت این کشور کرونا را از سر گذرانده و در کابل حتا بیش از ۵۰ درصد مردم مبتلا شده اند؛ این خبر برای ما خیلی غافلگیرکننده نبود. بیش از ۵۰ درصد کارمندان ما هم مبتلا شدند، خود من هم همین طور».
نماینده سازمان بهداشت جهانی در افغانستنان در پاسخ به این سوال که آیا کرونا در افغانستان به پایان رسیده، گفت: «این روزها خیلیها از من میپرسند که آیا کرونا دیگر در افغانستان به پایان رسیده؟ خصوصا مسوولان دولتی میپرسند».
اما به عقیده آقای کرن، دولت افغانستان و همه باید برای موج دوم کرونا آمادگی بگیرند. او گفت: «ما نمیتوانیم این را بگوییم، طبیعی است که بعد از گذراندن یک مرحله اوج، شمار مبتلایان کم میشود. اما میبینیم که پس از باز شدن تعدادی از مدارس و دانشگاهها آمار مبتلایان بازهم تغییر اندکی داشته است».
او گفت که ما باید مردم را همچنان از خطرات این ویروس و تدابیر بهداشتی آگاه نگه داریم و شایعات غیرعلمی در مورد این ویروس را به حداقل برسانیم.
به عقیده این مقام سازمان بهداشت جهانی؛ باید روی ارتقای ظرفیت آزمایش کرونا کار شود.
او گفت: زمانی که ویروس کرونا به افغانستان آمد؛ ظرفیت آزمایش صفر بود و امروز اگر آزمایشگاههای کل کشور با تمام ظرفیت کار کنند قادرند روزانه تا ۵ هزار تست را انجام بدهند. ولی هنوز کافی نیست و ما با دولت افغانستان همکاری میکنیم تا آزمایشگاههای بیشتری برای همه ۳۴ ولایت بسازیم، نه تنها برای مبارزه با کوید-۱۹ بلکه برای ایجاد یک سیستم صحی پایدار.
آقای کرن درباره واکسین کرونا گفت که بیش از ۱۵ نهاد روی واکسین کووید- ۱۹ کار میکنند و ما به عنوان سازمان جهانی بهداشت از نزدیک با آنها در ارتباط هستیم. واکسین نباید فقط برای کشورهای پردرآمد باشد؛ بلکه کشورهای فقیر و کسانی که به آن نیاز دارند هم باید به واکسین دسترسی داشته باشند.
“تولید واکسین زمان میبرد، شاید تا پایان سال یا اوایل سال آینده واکسینی موثر ساخته شود”.
افراد آسیب پذیر مثل کهن سالان و کارکنان صحی در اولویت هستند. او گفت: احتمالا در نیمه دوم سال آینده استفاده همگانی از واکسین کرونا شروع شود.
او گفت در تلاش هستیم که تستهای سریع تازه تشخیص کرونا را هم به افغانستان وارد کنیم که برای بسیاری از موارد مثلا در میدانهای هوایی کارآمد است.
این مقام سازمان بهداشت جهانی درباره تصمیم دولت افغانستان برای بازگشایی مدارس و دانشگاهها گفت که “خدمات ضروری مثل آموزش باید در هر شرایطی برای مردم مساعد باشد، اقتصاد هم به شکل بدی ضربه خورده است؛ درسها باید قطعا ادامه پیدا کند؛ اما با تهمیدات بهداشتی. کمتر نگران دانش آموزانی که در سنین پایینتر هستند، هستیم. دانشجویان بیشتر در معرض خطر ابتلا به ویروس اند، باید امکانات بهداشتی بیشتری در مکاتب در دسترس باشد مثلا امکانات شستشوی دستها”.
چرا فلج اطفال در افغانستان ریشهکن نشده؟
آقای کرن درباره این که چرا هنوز موارد کودکان مبتلا به فلج اطفال را میبینیم گفت: «در سال ۲۰۱۵ افغانستان فقط ۱۵ مورد فلج اطفال داشت که از پاکستان وارد شده بود؛ افغانستان همان وقت به محو کامل این بیماری نزدیک شده بود». اما چرا هنوز موراد تازه این بیماری را میبینیم گفت: «در مناطق تحت کنترل طالبان همیشه محدودیتهایی بوده که ما با گفتگو حل کرده ایم».
او گفت: «از نیمه سال ۲۰۱۵ متاسفانه به دلیل گسترش ناامنی و دلایلی دیگر محدودیتها چند برابر شده و کار خدمات ما را سخت کرده است. ما نیاز داریم کمپاینهای خانه به خانه را بیشتر کنیم و کلینیکهای بیشتری داشته باشیم تا تک به تک کودکان واکسین شوند. البته هدف ما فقط فلج اطفال نیست؛ ما در تلاش هستیم تا همه مردم افغانستان کودک، مرد و زن همه به خدمات درست صحی دسترسی داشته باشند».
او گفت که در زمان همه گیری کرونا، “مراجعه برای بسیاری از مشکلات صحی در این مدت کم شد و کودکان زیادی از واکسین محروم ماندند”. باید همزمان با رسیدگی به بیماری کووید-۱۹ نگذاریم مردم از خدمات ضروری صحی محروم بمانند.
آریاتودی – بخش گفتگو